Maddiz

Nyaste inläggen kommer att handla om min förändring i livet genom GPB operation den 11e februari 2015 Mitt liv med ångest - en sjukdom som inte syns. Man kan le och skratta men kroppen skriker. Även tankar och reflektioner efter levt tillsammans med en missbrukar och vad medberoende är

Sjukvårdens fel - verklig berättelse

Kategori: Allmänt

 
Denna händelsen utspelade sig under våren, en vän till mig fick genomgå dödsångest pga sjukhusets fel diagnos och otrevligt bemötande. En mardrömsmånad. 
 
Jag väljer att skriva om detta för hennes skull, för att man inte vill att det ska upprepas, hur fel allting kan bli och att det vore förbjudet att läsa sina osignerade journaler på nätet ( går i olika län, däribland region Skåne) 
 
Från biverkning av blodtrycksmedicin till primär
lungcancer till ovanlig lunginflammation
 
Allting började med lite tryck över bröstet en kväll, som ökade succesivt. Eftersom man blir orolig och pga smärtan åkte hon till sjukhuset i helsingborg. Efter en hel dag med undersökningar (blodprov, röntgen mm)  och evig väntan, kommer läkaren ut när hon sitter i korridoren tillsammans med alla andra patienter som väntar. Beskedet är starka smärtstillande tabletter - oxynorm. När hon ifrågasätter detta och menar mest kommit in pga biverkning av sin blodtrycksmedicin (som kan ge tryck över bröstet som biverkning) säger läkaren snabbt bara att hon ska ta dessa tabletterna 2 gånger om dagen mot smärta samt fler vb.
 Eftersom hon själv arbetar inom vården vet hon vad det är för läkemedel, morfinpreparat. När hon ifrågasätter att hon inte har någon sån smärta men då säger läkaren " det är mot sina förändringar på dina lungor" och sedan går han sin väg. Kvar sitter min vän med öppen mun, ingen mer information och med starka piller i handen. 
 
" man lägger sitt liv i händerna på sjukvården. Om det hade varit en annan person som inte själv arbetat inom vården och fått dessa smärtstillande och gjort enligt läkarens anvisning kunde det gått illa"
 
 
 
När läkaren inte ringer upp dagen efter som hon lovat, går hon in och kollar på mina vårdkontakter under journaler, och kan då läsa om dom olika förändringarna på båda lungorna, med diagnos "primär misstanke lungcancer" Antal förändringar. dess olika storlekar och exakta platser på lungorna. Sammanlag 12 förändringar. 
Detta var en fredag sen eftermiddag/kväll och ingen chans för kontakt med sjukvården. 
 
På Måndagen får hon en akut tid till sin husläkare på vårdcentralen, som sitter och snurrar på sin stol och säger att detta ser ju inte bra att och att det spridit sig .. Tankar som snurrar i 190. Barnen? ska jag aldrig se dom växa upp? Samtidigt som hon försökte hålla humöret uppe för barnen slogs hon med ångesten inombords. 
Vad händer nu ? Hur går man vidare? Hur illa är det? och det värsta ..ovisheten och väntan. Beskedet att det tar 1-2 månaders väntan till nästa besök i Lund på lungmottagningen.
 
En sjuksköterska från Hbg lasarett ringde MAdde  för att informera om diverse tider till andningsprover, blodprover , röntgen i Malmö och då frågade hon om tiden till Lund för cellprovstagningen .. Då snäste ssk åt henne och förklarade att det var inte bara hon som va sjuk!!
Och att jag skulle få tid om 2 månaders tid. Eftersom man redan i detta läget mår riktigt dåligt, vill ha besked direkt och ingen lång väntan så ringde Maddes syster till Lund och förklarade hela situationen. Hon skulle första tiden vid återbesök. Den tiden blev 5-6 dagar efter det samtalet 
 
"Hade min syster inte ringt och stöttat så hade jag fått vänta mina månader"
 
Efter ett par dagar var det dags akuten igen pga flera gallsanfall och gallblåseinflammation, Inläggning med antibiotika via dropp. 
I samma veva hade hon fått tid för röntgen, cellprovning- bronkoskop i Lund, inte nog att bronskop är obehagligt, såklart går maskinen sönder mitt i allting så undersökningen måste avbrytas och börjas om på undersökning i rummet intill istället.
När hon låg inlagd på kirurgen i helsingborg pga gallan kom en lungläkaren (som hon aldrig träffat tidigare) upp på kort besök för att meddela att hon absolut inte fick missa lungröntgen i Malmö för det var bråttom och akut nu .... Ingenting fick göra att hon skulle missa tiden två dagar senare. För att kunna genomföra undersökningen i Malmö blev det ambulanstransport (efter mycket tjajande på personalen på kirurgen som tyckte hon var så pass dålig att inte åka) och genomförde undersökningen. 
 
" Var har du syrgasmaskin undrade den för mig okända lungläkaren. När jag såg ovetande ut säger läkaren att han förmodligen gått till fel patient om detta inte var Madeleine. Jag fick absolut inte missa några undersökning för detta var akut. Därefter gick han. Första gången jag såg honom och inte sett honom mer " 
 
 
 
Nu var det bara evig väntan, väntan på att få alla provsvar från massor med blodprover, undersökningar, röntgen m.m. Detta tog ungefär 2 veckor. 
Frågorna var många ... Hur långt har det gått? Behandlingar? Kunde behandling satts in tidigare om man fått tid för undersökningar tidigare? När ska jag jobba? Tänk om jag inte klarar detta? Aldrig få sina mina barn växa upp? Var nere i botten av rädsla och förtvivlan. Bara ordet ca***r gjorde ont i hela själen. 
Efter olika diverse sjukhusbesök med resultat från prover, alla prover var inte färdiga samtidigt så inga riktiga besked kunde ges. MEN till slut kommer beskedet: Läkaren på akutmottagningen har ställt fel diagnos. 
                                                      Det var ingen lungcancer !!! 
 
Diagnosen är istället "Sarkoidos" En ovanlig lunginflammation som drabbar 1500 personer per år. 
Behandlingen är att den självläker men är den envis behandlar man med kortison.  
 
 
Glädjen att få detta besked går inte att förklara, även man inte kan tro det pga inställningen att det skulle vara något helt annat. Rädslan att det kanske är fel diagnos igen. Ny lungröntgen om en månad. Oron och rädslan finns kvar. Att först få en diagnos där man inte inte vet hur länge man kan få leva till att vara frisk med "ovanlig lunginflammation" och ingen ursäkt för felen som begåtts. 
 
När man blir sjuk är det jäkla tur att man har anhöriga. Måste man vara frisk för att orka vara sjuk ? 
När man är sjuk, orkar man inte, man orkar inte ringa alla samtal, man orkar inte ta tag i saker. Tack vare hennes syster som ringde och låg på, så gick allting mycket snabbare. 
Måste man inom dagens sjukvård 2015, få kämpa för sina rättigheter, kämpa för undersökningar och kämpa för sina provsvar. Inget samarbete och ingen ansvarig. Ingen förståelse och ingen rapportering avdelningar mellan. 
Man tappar hoppet och känner förtvivlan. Man blir så liten och ens liv ligger i andras händer. 
 
 
 
Idag är jag väldigt glad för Maddes skull, snart komma tillbaka till arbetet efter denna mardröm och behovet att återhämta sig efter pärsen, glädjen som kommit tillbaka och hoppet till livet. 
Man får inte glömma " What dosen´t kill you makes you stronger" 
 
All kärlek till dig 
 
Rekommenderar INGEN att läsa sina journaler via internet och det borde vara förbjudet. Besked etc skall ges tillsammans med läkaren och inte finnas så enkelt och tillgängligt på nätet ! 
 
 

Sarkoidos

 

Sjukdomen sarkoidos innebär att ett eller flera organ i kroppen inflammeras. Inflammationen beror på en rubbning i immunförsvaret. Ofta sätter sig sjukdomen i lungorna. Du kan också få sarkoidos i till exempel lymfkörtlar, hud och ögon.

Det kan ta tid innan sjukdomen går över. Hos några kan sarkoidos ge livslånga symtom. Men de flesta blir friska utan behandling och utan fortsatta besvär.